SchoolSoft

Dokumentärfilmslinjen

Studietakt

100%

CSN-nivå

Gymnasienivå

Kurstid

Läsåret 2021/2022
HT 2021 23/8-17/12
VT 2022 10/1-31/5

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 000 kr per termin. (6 000 kr för hela kursen)

Ansökan

Om du har förkunskaper kan du söka till påbyggnadstermin inför vt 2022.
Du söker via skolans hemsida.
Antagning i två steg;

1. Beskriv en dokumentärfilmsidé du skulle vilja göra på max en A4. Du behöver inte tänka på budget. Motivera istället varför den behövs göras och vem som ska se den.

2. Informations och antagningsintervju.

Kursansvarig

Niklas Djanaieff
niklas.djanaieff@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Kursen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

 

 

Dokumentärfilmslinjen är en ettårig grundkurs där du får lära dig alla verktyg som behövs för att göra dokumentärfilm. Såsom stillbild, bildkomposition, filmkamerans olika uttrycksmöjligheter, ljussättning, redigering, ljud, intervjuteknik och dokumentär regi. 

Vi ser mycket dokumentärfilm och gör analyser av dessa. Undersöker olika dokumentära filmstilar och dyker in i frågor som rör moral, etik och juridik.

Vi arbetar tematiskt i block vilket innebär att du under en period lär dig ett verktyg i taget. Utbildningen är praktiskt inriktad och varje block består av genomgångar med tillämpade filmövningar samt avslutande feedback.

Som deltagare kommer du att jobba i mindre team och prova på olika roller.

Dokumentärfilmslinjen har en uppgraderad filmutrustning anpassad för dokumentärt bruk. Redigering görs i Mac miljö. Skolan har en redigeringsstudio, rum för ljussättning samt en ljudstudio.

Under Höstterminen lär du dig grunderna samt tillämpar dessa i några längre projekt.

Vårterminen består av ett längre projekt som du arbetar med i ett mindre team. Ni kommer att få hjälp att utveckla er idé till färdig film. Handledning genom de olika processerna. Workshops med fördjupad teknisk kunskap.  Återkommande Work in Progress visningar i helklass. 

Du behöver inte ha gjort någon film tidigare för att gå på Dokumentärfilmslinjen. Du har säkert med dig någon annan likvärdig kunskap. Det viktigaste är att du vill ägna dig helhjärtat åt att utforska den kraft som en bra dokumentär har.

Dokumentärfilmslinjen består av en ettårig grundkurs och ett påbyggnadsår där du får fördjupa dig i mer avancerad filmteknik och ett längre eget filmprojekt som du får hjälp med att utveckla och producera.