SchoolSoft

Ett skrivande rum – distans med träffar

Studietakt

50% halvfart

CSN-nivå

Csn berättigad

Kurstid

Kurstider för Ett skrivande rum våren 2022

VT 2022 10/1-31/5

Kursen Ett skrivande rum startar måndag 10/1 på distans.

Datum för de fyra träffarna på skolan våren 2022:

27-28 januari
24-25 februari
7-8 april
19-20 maj

Terminen slutar tisdag 31 maj på distans.

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial och kopiering betalar du 900 kronor för kursen.

Ansökan

Ansökan vårterminen öppnar 1 oktober.
20 november är sista ansökningsdatum.
Bifoga ett skönlitterärt textprov i ansökan.

Kursansvarig

Alva Uddenberg
alva.uddenberg@sundbyberg.fhsk.se

En distanskurs med inriktning mot den skrivande processen.

Skriver du och vill utforska din skrivprocess och utveckla ditt skrivande?

Detta är en skrivarkurs för dig som vill komma vidare med ditt skrivande och ge dig själv mer tid och rum för att skriva.

Vi arbetar med olika skrivövningar tillsammans för att utveckla hantverket och inspireras. En central del av kursen är textsamtal; vi läser och samtalar om text skriven av deltagarna.

Vi gör övningar för att bygga upp det skrivande rummet; en inre plats dit du kan gå för att finna orden och ge dig själv tid att skriva. Att arbeta med ett konstnärligt skapande är också att arbeta med sig själv.

Syftet är att du ska få ökad tillgång till orden och utveckla ditt språk och dina teman, för att tydligare se vad du skriver och vad du vill utveckla – kanske utmynnar det i ett tydligare skrivprojekt.

Antal deltagare: 10

Tre spår

  1. Läsa skönlitteratur – litteratursamtal (digitalt)
  2. Skrivövningar (digitalt och på skolan) och Skrivuppgifter (digitalt och på skolan)
  3. Textsamtal (på skolan)

 

“Jag har aldrig utvecklats så mycket språkligt, i mitt läsande och i mitt skrivande någonsin /—/ Det är som att jag hittat något i mig som jag faktiskt känner tillit och trygghet i, som ingen kan ta ifrån mig. Vet inte hur jag ska förklara det, men den jag är idag i mitt konstnärskap trodde jag aldrig jag skulle bli. För mig har jag även utvecklats på andra kreativa plan, så som att rita och att dansa, och det var inget jag hade förväntat mig”.

/Sofia Östergren, deltagare våren 2020

Intervju med Alicia Kerrolf som gått distanskursen.

Vem är du?

Jag är Alicia Kerrolf, 22 år från de småländska skogarna. Min passion för dans tog mig till Stockholm och yrkesdansarutbildningen på Balettakademien. Olyckligtvis drog jag av korsbandet i skidbacken och fick ta en paus från det fysiska arbetet. Det gav mig utrymme att söka distanskursen ”Ett skrivande rum” på Sundbyberg folkhögskola. Behovet av att uttrycka mig i skrift har funnits hos mig sen jag lärde mig  skrivkonsten. Det kändes väldigt fint att jag gav orden tid och omsorg i ett sammanhang.

Hur var det att gå distanskursen Ett skrivande rum?

Kursen är ett tryggt, inspirerande och varmt rum där du som deltagare har möjlighet att utforska vem du är som skrivande person. Vad har du för röst? Vad vill du skriva om? Kursen ger dig verktyg och övningar som både hjälper dig att komma igång och fortsätta underhålla ditt skrivande. Det blev tydligt för mig att det är betydelsefullt att bli läst och diskutera text. Till en början kändes det läskigt. Det är sårbart att dela med sig av sina ord, men ack så härligt att få respons och inspiration för att fortsätta jobba och utvecklas.

Vad tog du med dig efter ha gått kursen?

Efter skrivkursen kände jag en större trygghet och självförtroende i mig själv som en skrivande person. Ett djupare intresse utvecklades också under tiden på kursen. Vägen till att ta mig tid att skriva på egen hand utan specifika uppgifter och deadlines känns nu inte lika lång. Jag har också en starkare drivkraft att ge mig själv tid för mina ord. För mig som dansare har det också öppnats nya dörrar genom att kombinera text och rörelse. Jag har till exempel skapat ett solo som grundar sig i en text jag skrivit. Under processens gång har även nya texter tagit form. De olika konstformerna föder och göder varandra. Det uppstår flera lager.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka Ett skrivande rum?

Om du funderat över att söka ”Ett skrivande rum” skulle jag vilja säga att det är början på en fantastisk resa. Ge dig själv möjligheten att utvecklas både som konstnär och människa genom att söka. Känner du att ditt skrivande behöver en knuff, hitta en riktning, fortsätta växa, återupptäckas, få inspiration eller behöver orden tid och plats att bre ut sig? Sök! Du kommer inte att ångra dig! Det finns plats för alla i den här kursen. Erfarna som oerfarna. Handledaren lyfter alla och har en känsla för att ta in gruppen och bygga ett rum där alla växer tillsammans både som grupp och individer.


Några röster från tidigare deltagare på distanskursen Ett skrivande rum:

“Jag är så oerhört nöjd och tacksam för att jag har fått gå på Ett skrivande rum. Den har varit ovärderlig för mig och mitt skrivande. Innehållet har varit så rikt och inspirerande. Skrivövningarnas uppläggning har bidragit till att granska texters uppbyggnad. Kursen har varit en vägvisare på livets irrvägar. Tack för vägskyltar och bänkarna för vila. Den här vandringen har varit fylld med glädje och tårar”
/Marianne Danielsson

“Då jag håller på med ett längre skrivprojekt har det känts bra med olika slags skrivövningar, för det blir så lätt att jag nästan bara skriver på mitt projekt annars. Att få olika skrivövningar blir som att pumpa in ny luft i skrivandet.  Sen har det varit jättebra för mig att kunna lämna in och få respons på olika avsnitt i mitt skrivprojekt” /Eva Wissting

“Härligt att slippa ”gå till skolan” varje dag utan kunna disponera sin tid och sitta hemma och arbeta. Trevlig anda på Sundbybergs Folkhögskola!” /Maria Mûller