SchoolSoft

Filmlinjen

Studietakt

100 %

CSN-nivå

Gymnasienivå

Kurstid

Läsåret 2021/2022
HT 2021 23/8-17/12
VT 2022 10/1-31/5

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 900 kr per termin. (7 800 kr för hela kursen)

Ansökan

1 mars öppnar ansökan till Nya Filmlinjen.
Sista ansökningsdag 20 april.

Kursansvarig

Fouad
fouad.parosh@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Filmlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Filmlinjen är en är bred och heltäckande utbildning där du får kunskaper inom alla filmens områden som regi, manus, klippning, filmfoto, ljud, ljus och filmproduktion. 

Du får kunskaper om både enkel och avancerad filmteknik, som kameror, klipprogram, lampor och ljudteknik och får en djup förståelse för hur filmen fungerar som språk och kommunicerar med sin publik.

Utbildningen är praktisk och varje moment består omväxlande av genomgångar om hur film kommunicerar och filmövningar där ju får omsätta dessa nya kunskaper i praktiken. Deltagarna jobbar tillsammans i filmteam där du får pröva på filmyrkets alla roller. Övningarna utvärderas och du får alltid feedback på resultaten så du kan utvecklas som filmare. 

Du kommer även delta i ett stort antal större filmprojekt under året där du tillsammans med andra deltagare tillsammans producerar kortfilmer. Året avslutas med ett större filmprojekt där varje deltagare får skapa en egen kortfilm, från manus till regi och klipp. 

Inga förkunskaper krävs och utbildningen är öppen för både dig som redan gjort en del filmer men nu vill fördjupa dig och få en verklig förståelse för filmen som konstform och uttrycksform och dess möjligheter eller för dig som är nybörjare och nyfiket vill upptäcka filmen som språk.

Filmlinjen består av en ettårig grundkurs och ett påbyggnadsår där du får fördjupa dig i mer avancerad filmteknik och ett längre eget filmprojekt som du får hjälp med att utveckla och producera.